Da bedsteforældre gik med i skolekøkkenet

0
12-årige Kristine Hagen Jakobsen med sin mormor Pia Christensen, som hun havde inviteret med i køkkenet. - Den anden aften lavede røræg derhjemme efter den kogebog, vi har fået her på værkstedet. Det blev rigtig godt. Det er tit mig der laver mad til min lillebror og far, når min mor ikke er hjemme, fortæller hun.

Almindeligvis står køkkenet på Rosendalskolen i Hobro tomt og mørkt ud på eftermiddagen, når klokken har ringet ud.

Men fire sene eftermiddage tager otte børn deres bedsteforældre med i skolekøkkenet.

Her svinger de gryder og pander og tilbereder sunde middagsretter, snacks og madpakker.

Undervejs smages på solæg, surdej og surkål som en del af Hjerteforeningens projekt “Børnebørnenes madværksted”.

Sidste aften spiser man en treretters sund festmiddag med fisk. Her har 12-årige Kristine Hagen Jakobsen travlt med at skære laks ud.

– Jeg kan i det hele taget godt lide at lave mad.

– Det er sjovt at lære nye retter at kende, og opskrifterne er hverken for nemme eller for svære her, siger Kristine, der har mormor Pia Christensen med i køkkenet.

“Børnebørnenes madværksted” er et tilbud fra Hjerteforeningen til børn i 4. 5. og 6. klasse og støttes af Nordea-fonden.

– Det skaber sunde vaner hos børnene, og så opstår der gode fællesskaber på tværs af generationer, når de unge tager deres bedsteforældre med i køkkenet, fortæller Maria Spliid, projektleder hos Hjerteforeningen.

– Vi når ud til tre generationer. Allerede nu ser vi, at børnene tager opskrifter med hjem til deres forældre, tilføjer Anne Marie Christensen, der er frivillig i Hjerteforeningens lokalafdeling i Mariagerfjord.

– Vi har forsøgt at lave nogle retter hver gang, som børnene kan lide og andre retter, som bedsteforældrene kender fra deres tid.

– Det har givet anledning til gode snakke om, hvordan man gjorde, da bedstemor var ung, fortæller Anne Marie Christensen.

12-årige Sille Nørskov Jensen har inviteret Annemette Grønhøj med i skolekøkkenet. Derhjemme afprøver de nogle af opskrifterne.

– Jeg inviterede mine tre børn, svigerbørn og børnebørn hjem i mit køkken en eftermiddag, og så prøvede vi fem opskrifter fra madværkstedet af.

– De syntes alle sammen, at det var så hyggeligt, fortæller Annemette Grønhøj.

– Næste gang, I inviteres på festmiddag med fisk, så synes I bare det smager så dejligt, tror I ikke? spørger underviser Margit Madsen.

– He! udbryder Else Zaars barnebarn, Klara, med et grin, mens hun kigger drillende op på Margit Madsen.

– Men hun har fået smagt på det, forsikrer en grinende Else Zaar.

– Ja, og det er lige præcis det vigtigste her.

– Derfor er det også smart at have en bedsteforælder med, så kan man dele lidt af maden, svarer Margit Madsen, der også har lokket børnene til at smage på alt fra kåldolmer til ansjoser.

Interessen for madværkstedet har været så stor, at folk står på venteliste,

– Så der kommer et nyt hold til efteråret, lover lokalformand i Hjerteforeningen Tonny Lykke Olesen

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close