Bestyrelsen har en plan om at udbygge og renovere museumsdelen, så publikum i endnu højere grad kan få viden om en af Hobros ældste arbejdspladser

HOBRO: Bestyrelsen bag Bies Bryghus i Hobro brygger i øjeblikket på en historie, der rummer andet og mere end nybrygget øl.

Fokus er rettet mod bryghusets eget intime museum i Bies Gård, hvor de gamle kedler er et vidnesbyrd om en af Hobros ældste arbejdspladser. Bryghuset blev grundlagt af brødrene Bie tilbage i 1841, og meget af den historie, der siden er knyttet til, kan sporadisk opleves dels i form af diverse emaljeskilte, fotografier og kortfattede tekster.

Men der må kunne fortælles en langt mere informativ historie om det gamle bryghus, er man i bestyrelsen enige om. Derfor er man netop nu ved at planlægge en renovering og udbygning af hele museumsdelen.

- Vi håber meget på, at borgere i byen vil hjælpe os med det projekt. Vi føler os sikker på, at mange ligger inde med rekvisitter, fotografier eller måske noget helt tredje, der kan være med til at kaste endnu mere lys over bryggeriets spændende historie, siger formanden for bestyrelsen, afdelingsdirektør Jesper Mikkelsen.

Det er bestyrelsens håb, at man i løbet af 2020 kan præsentere en flot og opdateret udstilling i det gamle museum. Det har sin særlige grund:

- Næste år er det nemlig 10 år siden, der blev taget skridt til at genåbne Bies Bryghus, efter at der i 1980 blev slukket for kedlerne efter 139 år med øl-brygning i Hobro, påpeger Jesper Mikkelsen.

En af initiativtagerne var nu afdøde bagermester Hans Jacob Bæch, der sammen med ikke mindst autoforhandler Kurt Vestergaard gjorde et stort arbejde for at få bryggeriet genåbnet. Bæchs datter, Lise Bæch, var inviteret med, da bryghusets faste smagspanel forleden var samlet for at teste bryghusets traditionelle juleøl, og hun fortalte ved den lejlighed om den passion, hendes far havde ved at kaste sig over noget nyt.

- Som Hobro-dreng lå det ham meget på sinde at få bryghuset genåbnet. Heldigvis nåede han også at opleve, at Bie i 2013 igen begyndte at brygge øl, mindes Lise Bæch.

Selv er hun ikke den store øldrikker, men julebrygget med den relativt søde smag og toner af appelsin, lakrids og karamel, gav hun fine ord med på vejen.

Det samme gjorde smagspanelets øvrige medlemmer, som i øvrigt blev præsenteret for to forskellige – og så alligevel ens julebryg. Forskellen var, at den ene var tappet på flasker, den anden i fustage. Smagen var markant anderledes. Juleøl i fustage indeholder en skarphed, som den sødlige flaskeøl ikke kommer i nærheden af.

Smagspanelet gav de højeste karakterer til øl i fustage, men omvendt er omkring 300 anpartshavere og andre gæster parat til at skrive under på, at juleøl i flasker er en nydelse. Det gav de i hvert fald udtryk for, da de i bryghusets restaurant deltog i prøvesmagninger over fem aftner.

Årets julebryg afviger sig ikke en hel masse fra tidligere julebryg fra Bie. Opskriften er den samme. Det er en gylden jule bock med 6,5 procent alkohol. Sammenfattende dufter den af julens krydderier. Bie har brygget juleøl siden 2014, men helt tilbage i 1899 sendte bryghuset en julehvidtøl i handlen.

Det forventes, at der er rigeligt med juleøl til alle. Der er i år produceret mere end 3500 liter.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...