23. marts er det 100 år siden, at Astrup Borgerforening blev stiftet

ASTRUP: ”Foreningens formål er at varetage byens interesser, afholde møder og foredrag, selskabelige sammenkomster og lignende” – sådan lød formålsparagraffen, da Astrup Borgerforening blev stiftet for 100 år siden – den paragraf gælder stadig, når foreningen på lørdag fejrer den runde dag med frokost, foredrag og reception på Astrup Kro.

Det var købmand Hestbech og smedemester Anders Jensen, der fik ideen til borgerforeningen, som havde stiftende generalforsamling den 23. marts 1919. Siden har foreningen været et vigtigt omdrejningspunkt i Astrup – i godt samspil med idrætsforeningen IF Dannebrog og byens støtteforening. Tre foreninger, der siden 1989 blandt andet har stået bag Astrups meget populære sommerfest.

Borgerforeningen står i dag også for at sætte flag op, når der sker noget specielt i byen. De står også for byens julebelysning og juleudsmykning, ligesom de er involveret i Sankthans festen, grillfesten, Majbøg-festen og børnenes juletræ. Hertil kommer den løbende vedligeholdelse af anlægget i byen, der blev indviet tilbage i 1940’erne, ligesom de selvfølgelig har været med til at præge byens udvikling igennem tiden. Således kan man i protokollerne blandt andet se, at de allerede i 1999 begyndte at arbejde for en cykelsti mellem Astrup og Arden. Den blev som bekendt indviet sidste år!

Astrup Borgerforening er i dag en god og sund forening, hvor stort set alle byens borgere er medlemmer. Det koster den nette sum af 50 kr. pr. år for en husstand, eller 25 kr. for enlige, og opkrævningen sker såmænd ved at gå rundt og stemme dørklokker. Foreningen har godt 200 medlemskaber.

I tidens løb har foreningen dog haft nogle vanskelige perioder, blandt andet midt i 1980’erne, hvor en af foreningens daværende store aktiviteter, bankospil, haltede noget. Det var tæt på at betyde, at foreningen gik konkurs, men så galt gik det heldigvis ikke.

Derfor er det en borgerforening, der lever i bedste velgående, som på lørdag den 23. marts fejrer 100-års jubilæet på Astrup Kro. Her starter man med en let frokost, hvorefter Bjarne ”Lilleskov” Bach Nielsen vil fortælle om borgerforeningen virke gennem tiderne. Bjarne ved ”alt” om Astrup, som han udgav en bog om for nogle år siden.

Det er gratis af deltage i fejringen – dog er det vigtigt, at afhente billetter på forhånd i Dagli’ Brugsen i Astrup.

Herfra skal lyde et stort TILLYKKE med jubilæet!

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...