Professionelle og amatører genopliver fra 24. august historien om Ane, der lagde Hobro i aske

HOBRO: Så er det lige før, mange måneders forberedelser - forhåbentlig - går op i en højere enhed.

24. august kan bysbørnene første gang i Det Røde Pakhus opleve historien om den stakkels pige Ane, der ud af nød og forvirring, satte ild til Hobro by i det herrens år 1813.

Forestillingen ”Ane, pigen der lagde Hobro i aske” spiller frem til 1. september.

Rollerne spilles af både professionelle skuespillere og amatører fra området, og bag forestillingen står Himmerlands teater, Kulturkajen, instruktør Martin Schwab og en meget handlekraftig arbejdsgruppe.

Udover at fostre ideen er Martin Schwab også instruktør og dramatiker på forestillingen, men teaterleder Susanne Sangill har også været med i hele skrive- og tilblivelsesprocessen.

Hun erkender gerne, at det er ”en ordentlig mundfuld”, teatret i denne omgang har givet sig i kast med.

Alle på Himmerlands Teater er inddraget i alt det praktiske.

Skuespiller Ronny Sterlø tager sig både af en af de skumle karakterer og sørger for, at lydsiden på forestillingen spiller, som den skal, og scenograf Nick Pedersen sørger, sammen med teatrets blæksprutte Mette Valbak, for at rammerne i pakhuset bliver sammenhængende og seværdige.

De mange medvirkende amatører har slidt både om aftenen og i weekenden sammen med de tre professionelle skuespillere for fra på søndag at kunne fortælle historien om en by, der mod alle odds, formår at rejse sig oven på to store brande - brande der lagde hele byen i ruiner.

Ud over Ane, vil publikum i forestillingen bl.a. møde pastor Spur, spillet af Erik Viinberg, som mange nok kender fra flere forestillinger på Himmerlands Teater, overøvrigheden Rommedahl, bagersvenden Ole og de to slibrige karakterer Skrædder Maren og Jørgen Snedker og mange flere - alle personer, der rent faktisk levede i byen dengang.

Og selvom det hele lyder sørgeligt, så var der også fest og ballade - ikke mindst fordi Hobro på den tid var tvunget til at huse flere hundrede spanske soldater, og den slags går ikke stille for sig.

Gården Bjerregård, som Ane kom fra, eksisterer endnu og drager man lidt op af bakken syd for byen, kan man stå på Brunebakke, stedet hvor Ane så sørgeligt af dage.

Inden turen i teatret er der mulighed for - på visse dage - at deltage i en byvandring med Klaus Højbjerg. Han vil fortælle om Hobro i 1813 og tage turen forbi flere af de steder, hvor Ane færdedes.

Billetter til byvandringerne kan købes sammen med teaterbilletten via hjemmesiden www.himmerlandsteater.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...