Historien om Ane i Det Røde Pakhus til august tager form - og vil du være med, så kom til møde lørdag 23. marts klokken 11

HOBRO: Vil du medvirke som statist eller frivillig og være med til at realisere opsætningen af Historien om Ane - pigen der i 1813 lagde Hobro i aske?

Så kom til infomøde lørdag 23. marts klokken 11 på Himmerlands Teater.

Teaterforestillingen med professionelle aktører i bærende roller får premiere 24. august i Det Røde Pakhus.

Hvis du er fyldt 15 år

- Men i nær fremtid skal statister på scenen og de frivillige bag scenen meget gerne findes, og dem bliver der brug for, hvis projektet skal lykkes, understreger teaterleder Susanne Sangill, Himmerlands Teater.

Der skal bruges folk fra 15 år op opefter til at stå enten på scenen eller hjælpe til, så Hobro anno 1813 - året hvor Danmark senest gik bankerot - kan komme på scenen.

Til mødet står instruktør Martin Schwab og teaterleder Susanne Sangill klar med masser af information, og det er også her, du skal tilmelde sig.

I løbet af april afholdes en egentlig audition.

Visionen bag stykket

- Visionen er at skabe en moderne tidssvarende teaterforestilling forankret i den Nordjyske historie, om Ane - en pige fra Hobro.

- Det fortælles gennem personer og begivenheder der har gjort en forskel og præget os og udviklingen af den egn, vi lever i.

- Og når netop historien om Anne tages op, skyldes det, at fortællingen om brandene i 1812 og 1813 ikke blot er en gribende fortælling om et ungt menneske med begrænsede ressourcer og muligheder, der træffer et skæbnesvangert valg.

Den er også fortællingen om en by og et samfund, der gennemlever en krise, men trods alle odds formår atter at rejse sig, forklarer Susanne Sangill.

Fortvivlet 16-årig pige

Året er altså 1813, hvor Danmark befinder sig i dyb krise, og staten er gået bankerot.

Stedet er Hobro, en lille flække i bunden af Danmarks længste fjord.

Ane Kathrine Bjerregaard er kun 16 år gammel, da hun i fortvivlelse, og for at dække over tyveri af nogle alen lærred, påsætter en brand, som lægger det meste af Hobro i aske.

Straffen er halshugning og derefter afbrænding.

Som direkte følge af branden blev Hobro skattefri i 10 år, og den rejste sig til en særdeles driftig handelsby.

- Det er en lokal forankret og historisk forestilling om generations- og klasseskæl, den store konsekvens af den lille handling, og mangel på proportioner.

Også til fest og grin

Det lyder kunne som en trist og traurig fortælling, men rundt om den ulyksalige Ane befandt der sig en flok både farverige og fornøjelige personligheder, så forvent både fest og gode grin undervejs.

- Og det er denne historie vi vil fortælle, sammen med institutioner, borgere og erhvervsliv i Mariager Fjord, i Det Røde Pakhus på havnen i Hobro, inviterer Susanne Sangill.

Initiativtager til projektet er instruktør Martin Schwab og Kulturkajen Hobro.

Sidstnævnte er en nystiftet interessegruppe bestående af repræsentanter fra en række kulturinstitutioner i og ved Hobros maritime havnemiljø.

Nemlig Himmerlands Teater, Gasmuseet, Galleri Højbjerg & Simmelsgaard, Kunstetagerne, Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord samt Lysfartøjsmuseet og Hobro Museum.

Teater som primus motor

Primus motor i projektet vil være Himmerlands Teater, der jo besidder den fornødne faglige viden til at tilrettelægge og afvikle af den teaterevent, der udgør projektets samlende begivenhed.

Hobro Museum bidrager med den historiske viden, som teatereventen og de øvrige formidlingsaktiviteter kræver.

Sammen med Gasmuseet byder Hobro Museum også aktivt ind i forhold til at tilrettelægge og udføre den nødvendige formidling.

Lokale amatører, professionelle skuespillere og musikere arbejder i løbet af sommeren sammen med dramatiker og instruktør Martin Schwab på forestillingen.

Som nævnt med planlagt premiere 24. august.

De medvirkende skuespillere er Susanne Sangill, Erik Viinberg, Ronny Sterlø, Sussi Sommelund samt en hel masse amatører fra Mariagerfjord og omegn.

Scenografien sørger Nick Pedersen for, mens Carl Koytu tager sig af lyddesign.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...