Thorsgaard Efterskole har plads til godt 90 elever, blev startet i 1980, og havde en overgang ry for at tiltrække elever, der var godt grundigt trætte af at gå i skole. Sådan er det ikke længere.

HOBRO: Mange unge mennesker vil gerne på efterskole, og der er rigtig mange muligheder at vælge imellem. I Danmark er der nemlig mere end 250 efterskoler med forskellige profiler og i forskellige størrelser. Én af dem er Thorsgaards Efterskole i Hobro, der har særlig fokus på fællesskab og demokrati.

Thorsgaard Efterskole har plads til godt 90 elever, og hører dermed til blandt de mindre efterskoler i Danmark. Skolen blev startet i 1980, og havde en overgang ry for at tiltrække elever, der var godt grundigt trætte af at gå i skole. Sådan er det ikke længere.

- I dag har vi alle typer af unge mennesker, som kommer fra hele landet – fra Nørrebro i København til det nordligste Jylland. Nogle elsker at gå i skole, andre er skoletrætte, så der ligner vi de fleste andre efterskoler. Vi har en mangfoldig flok af unge mennesker, siger Anne Mette Schubart, der har været forstander på Thorsgaards Efterskole de sidste tre år.

- Der, hvor vi adskiller os på Thorsgaards Efterskole, er, at vi ikke har så megen fokus på individet. I stedet dyrker vi fællesskabet intenst, herunder også udvikling af elevernes demokratiske kompetencer, som er en vigtig del af, at få et fællesskab til at fungere. Det er et afgørende omdrejningspunkt for os.

- Vores elever skal kunne se sig selv som en aktiv medspiller på en skole med et stærkt elevdemokrati som det bærende i hverdagen. Helt konkret betyder det blandt andet, at vi hver dag efter middagsmaden mødes i Tinget, som er vores samlingssted. Her har den demokratiske samtale frit spil, og alle har ret til at komme med input. Der bliver sunget fra højskolesangbogen, informeret om dagens og aftenens aktiviteter og indkaldt til særlige informationer og klubber. Det kan alle gøre. Både elever, lærere og ledelse, fortæller hun.

Udover de traditionelle fag som dansk, engelsk, matematik m.v., udmærker Thorsgaards Efterskole sig også ved sine fem nøje udvalgte linjefag; Islandske heste, psykologi/livsstil, teknik/science, outdoor og eSport.

- Fag som psykologi/livsstil og outdoor handler om at hjælpe de unge mennesker med at finde en mental balance, som vi også kalder mental bæredygtighed. Mange unge mennesker er sårbare og døjer eksempelvis med angst, og her vil vi gerne hjælpe dem til at finde roen og balancen i deres liv, fortæller Anne Mette Schubart.

En af de elever, der netop har valgt psykologi/livsstil som linjefag, er Amalie Einsbohr Munk på 15 år. Hun kommer fra Ikast.

- Da jeg skulle vælge efterskole, søgte jeg på hvilke skoler, der havde psykologi, og her fandt jeg Thorsgaards Efterskole. Det er meget spændende. Vi arbejder meget med os selv gennem en række forskellige øvelser. Vi arbejder også meget med, hvordan vi bearbejder vores tanker plus en masse andet spændende.

- Vi har blandt andet også arbejdet med livet på kanten, hvor vi eksempelvis var med rundt sammen med en hjemløs. Det var både spændende og tankevækkende, fortæller Amalie Einsbohr Munk, der også er glad for fællesskabet på skolen:

- Det er en lille efterskole, hvor der er plads til alle. Da jeg skulle vælge efterskole, var Thorsgaard den første og eneste, jeg besøgte. Jeg kunne med det samme mærke, at det var det helt rigtige, så der var ingen grund til at besøge andre skoler, og det har jeg bestemt ikke fortrudt, fortæller hun.

En anden elev, der bestemt heller ikke har fortrudt, er Carl-Emil Rybjerg Pedersen. Han er 16 år, kommer fra Sabro ved Aarhus, og er i gang med sit andet år på efterskolen. Han gik i 9. klasse sidste år, og er nu i gang med 10. klasse.

- Jeg var meget stille og indadvendt, da jeg startede på Thorsgaards Efterskole, men det har ændret sig. Jeg har lært en masse om mig selv, der har fået mig til åbne mig meget mere op.

- Her på skolen er der plads til alle, og jeg fandt det pludselig helt naturligt at byde ind og være meget mere åben. Det har gjort en kæmpe forskel for mig, fortæller Carl-Emil Rybjerg Pedersen, der som linjefag har teknik/science.

Et andet linjefag, der er meget populært på Thorsgaards Efterskole, er islandske heste. Skolen har selv 10 islandske heste, og så kan eleverne selv tage deres hest med. For nylig indviede skolen også tre helt nye ridebaner lige ved siden af skolen.

- Vi har nogle superdygtige ridelærere, og sammenholdt med vores gode faciliteter til heste, så tiltrækker vi helt naturligt en del hestepiger.

- 18 af vores elever i dag har islandske heste som linjefag, fortæller Anne Mette Schubart.

Så ja, Thorsgaards Efterskole byder på lidt af hvert… Demokrati, fællesskab, psykologi, heste og meget mere…

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...