Dorthe Lykke Olesen ser tilbage på 25 år som LOF-konsulent og 40 som LOF-underviser i Hobro

Det er et helt særligt efterår for LOF og for konsulent og underviser Dorthe Lykke Olesen.

Her I efteråret 2020 kan LOF nemlig markere hele tre jubilæer: Dorthe Lykke Olesen har 25 års jubilæum som konsulent i LOFs landsorganisation. LOF har 75 års jubilæum, og så er det 40 år siden, Dorthe Lykke Olesen bragte patchwork fra England til LOF Hobro.

- Jeg er vokset op med tanken om, at hvis man vil have et rigt foreningsliv i sit område, så må man også engagere sig og få det til at ske, siger Dorthe Lykke Olesen.

Og det må man sige, at den 61-årige hobrogenser har gjort.

Hun var kun 21 år, da hun begyndte at undervise i patchwork, applikation og quiltning i LOF Hobro, som i dag hedder LOF Mariagerfjord/Rebild. Siden har Dorthe været en del af LOF i næsten alle de efterfølgende år.

- I 1980 var jeg lige kommet hjem fra et år i England, hvor jeg havde stiftet bekendtskab med patchwork. Jeg var lige startet på seminarium og havde lyst til at undervise, så jeg bragte faget patchwork ind til LOF Hobro. Det blev hurtigt meget populært, og førte videre til en række sykurser, fortæller hun.

Dorthe underviste i de kreative fag i LOF de næste 20 år. Sideløbende var hun selvstændig med snitmønstervirksomhed og tre stofbutikker. I 1995 blev hun konsulent i LOFs landsorganisation, hvor hun i dag er udviklingskonsulent. I 2009-2011 var Dorthe på orlov og tog en master uddannelse i sundheds-pædagogik på Aarhus Universitet. En baggrund der i dag gør, at hendes primære arbejdsfelt er udvikling af sundhedsfagene og partnerskaber i LOF.

Engagerede deltagere

Glæden ved at undervise i Hobro har hun stadig. Siden 2007 har hun undervist i Pilates.

- Det giver mig meget energi at komme ind i et undervisningslokale og møde nogle engagerede deltagere. Det er noget helt særligt at møde mine loyale deltagere, hvoraf flere har været med, siden jeg begyndte at undervise i Pilates. Ligesom det altid er dejligt, når der kommer nye med på holdet. Som underviser kan man virkelig mærke det engagement, deltagerne kommer med, fortæller hun.

Derfor ærgrer det hende også, at corona-situationen medfører, at nogle må stå på venteliste, fordi der kun må være ni deltagere på holdene.

- I foråret blev det endnu tydeligere for os, hvor meget LOFs aktiviteter og fællesskaber betyder for vore deltagere. Derfor gør vi meget ud af, at man trygt kan deltage hos os. Aftenskolen giver en form for normalitet lige nu. Det har stor værdi i en tid, hvor ting rundt om os ikke er, som de plejer, siger Dorthe Lykke Olesen.

Sundhed

Motion og sundhed udgør en stor del af aktiviteterne i LOF Mariagerfjord-Rebild. Oplysningsforbundet har de seneste 10 år haft et stærkt samarbejde med Hjerteforeningen om holdene i ”Hjertemotion”. LOF har de sidste to år også samarbejdet med kommunen om ”Vanebryderne”, der er et livsstilsforløb for mennesker, der ønsker hjælp til en sundere hverdag med mere bevægelse.

Især for ”Vanebryderne” gælder det, at fællesskabet og trygheden på holdene medvirker til, at den enkelte deltager har succes med at få en sundere hverdag.

Samarbejde i lokalområderne

LOF er i dag den største aftenskole i området. Det skyldes især skolelederen Jan Vestergaards evne til at skabe nye samarbejder, mener Dorthe Lykke Olesen.

- LOF er en attraktiv samarbejdspartner for andre foreninger. Vores skoleleder er god til at finde nye undervisere, til at sætte aktiviteter op i nye lokationer og ikke mindst til at markedsføre de mange tilbud. Det er også lykkedes LOF at tage aftenskolen derud, hvor folk bor ved at skabe aktiviteter i de mindre byer og i landdistrikterne, siger Dorthe Lykke Olesen.

Hun nævner eksempelvis konceptet ”Kulturtallerkenen” i Arden og ”Kulturkaffe” i Hadsund, som LOF arrangerer i tæt samarbejde med flere lokale foreninger.

- Her kan man mødes om et måltid mad eller en kop kaffe, synge en sang sammen og lytte til et foredrag. Derfor får man talt sammen og mødt hinanden på en helt anden måde, end man gør ved andre foredrag, siger hun.

75 år for folkeoplysning

Dorthe Lykke Olesens 40 år i LOF og 25 år som konsulent falder sammen med 75-året for stiftelsen af LOF.

21. september 1945 blev LOF stiftet af Venstre, Venstres Ungdom og Venstres kvinder. Umiddelbart efter Anden Verdenskrig opstod en bred forståelse for, at det demokrati, vi havde kæmpet for, skulle handle om mere end politik; nemlig også om økonomi, kultur og om at give danskerne adgang til viden og uformel læring hele livet. Derudover indså man, hvor vigtigt det var, at vi lærte at tænke kritisk, og at vi havde steder, hvor vi kunne mødes og tale sammen på tværs af sociale, religiøse og kulturelle skel.

- LOF er en vigtig medspiller i forhold til de aktuelle udfordringer, vi har i dag. Vi fokuserer mere og mere på mental sundhed og arbejder også med bæredygtig udvikling, fortæller Dorthe Lykke Olesen.

Når Dorthe ikke er aktiv i LOF, så er det Hobro Ro- og Kajakklub, der optager en del af hendes tid.

- Det er en stor gave at have Danmarks smukkeste og længste fjord som sit træningsrum, udtaler hun.

Hun har netop været medstifter af en ny forening Fjordlaug Hobro, der vil arbejde for at fremme aktiviteter og ophold i naturen ved Hobro. Der bliver også tid til samvær og praktisk hjælp til børn og børnebørn og kulturoplevelser med venner.

En planlagt jubilæumsmarkering er udskudt til et tidspunkt, hvor det igen er muligt at mødes om sociale arrangementer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...