Mariagerfjord Cykler er blevet til et treårigt projekt. Næste hold på vej til Berlin

HOBRO: - Jeg tænkte, at det ville styrke mit selvværd rigtig meget, hvis jeg kunne gennemføre 775 kilometer på cykel til Berlin, reflekterer 25 årige Nickie Mark Sørensen fra Hobro.

- Men mentor på kommunen rådede mig til at gøre det for at styrke min selvtillid. Og jeg trænger virkelig til en hverdag, hvor jeg tror på mig selv, uddyber Nicki.

Sammen med ni andre unge sætter hun fredag 15. juni cykelkursen mod den tyske hovedstad - med hjemkomst med Als Bussen onsdag 20. juni.

Fælles for de unge i alderen 18 til 25 år er, at de endnu ikke enten har fundet sig et job eller har påbegyndt en uddannelse.

Men via projekt Mariagerfjord Cykler ruster de sig fysisk og forhåbentlig dermed mentalt til at finde fodfæste på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet.

Over et halvt år bygger de sig op til at bestige et bjerg i skikkelse af de strabadser, der utvivlsomt venter dem i cykelsadlen.

Over fem daglange etaper skal de unge i selskab med fem modne trænere tilbagelægge turen fra Hobro til Berlin på racercykel.

Et servicehold på seks frivillige følger med i tre biler og sørger for de fornødne reservedele, ekstra cykler, skiftetøj, mad og anden forplejning.

De unge føler sig klar

Nickie føler sig spændt, men klar til turen.

Det samme er tilfældet med de to 18-årige gutter - Jacob Back-Thomsen og Nicklas Jensen fra henholdsvis Ajstrup og Øster Doense.

- Jeg glæder mig. Jeg føler mig helt klar, erklærer Jacob.

- Og så håber jeg da godt nok på, at vi undgår regnvejr. Det har vi ikke prøvet under træningen endnu, griner Nicklas.

Alle tre fremhæver gang på gang det gode kammeratskab i gruppen.

De to unge mænd er undervejs med et forløb på Hobro Produktionshøjskole, og netop herfra går startskuddet mod Berlin fredag 15. juni klokken 8 oven på en times samling med morgenmad på skolen.

Produktionshøjskolen udgør en af mange fortrinsvis private sponsorer, der bidrager til cykler, trøj er, mad og andet udstyr til hele forløbet.

Penge givet godt ud

Som en af trænerne, Lars Kjeldgaard Pedersen, fortalte de mange fodboldglade sponsorer i vip-loungen op til en superligakamp på DS Arena:

- Sidste år kostede Mariagerfjord Cykler i gennemsnit 30.000 kroner for hver af de otte unge, som gennemførte projektet.

- Men alle otte har i dag enten fast arbejde eller er under uddannelse.

- Hvis vi via fortrinsvis private midler på den måde formår at flytte unge fra offentlig forsørgelse til privat selvforsørgelse, så er de penge givet rigtig godt ud, fremhævede Lars Kjeldgaard Pedersen - i øvrigt speaker på stadion og i denne sammenhæng en ihærdig indpisker for de unge.

Lyststyret

Via sociale medier holder han løbende de unge om det næste træningspas.

Afbud skal være velbegrundede.

- På alfaderlig vis får jeg dem til at forstå, at det altså er en god ide at møde til træning, fordi det er vigtigt at få trænet sammenlagt 1600 kilometer på landevejene, inden vi cykler til Berlin.

- Men det mærker de jo ikke i deres dagligdag, som i nogen grad er lyststyret.

Hvis en kammerat inviterer til hygge på Sildehagen, tænker den unge jo nok, at så cykler jeg bare næste gang, uddyber Lars Kjeldgaard Pedersen.

Seks måneders optræning

Sådan tænkte Nicklas formentlig, dengang han efter en bytur til klokken fire fredag nat blev vækket til en træningstur lørdag formiddag.

- Det var tungt i starten, men jeg klarede alle 104 kilometer, lyder det stolt.

Efter tre måneder med en ugentlig gang spinning under instruktion af Line Wulff hos Hobro Helse Sport indledte holdet midt i vinterkolde marts de to ugentlige træningsture på landevejene - onsdag eftermiddag eller lørdag morgen.

Enkelte ture har sneget sig op på 125 kilometer - og for nylig sågar 162 kilometer.

Så skulle de unge være rustet til kongeetapen mod Berlin på små 200 kilometer.

- Formen er ved at være, hvor den skal, forsikrer holdleder Bent Ringgaard - nestor på den gode side af 70 år.

Tålmodigt og ihærdigt samler han trådene til et treårigt projekt med et samlet budget på 400.000 kroner - med 2017/18 som år 1.

- Ind imellem tager det hårdt på mig med alt det ansvar. Men jeg håber, jeg holder til det, for jeg vil meget gerne køre med hvert år, betror Bent Ringgaard.

Motivationen ligger i at se unge rejse sig og komme godt videre med deres liv.

- Det har virkelig givet mig et godt boost at være med, og jeg har tabt i hvert fald 15 kilo, lyder det meget stilfærdigt fra Jacob.

For længe på stand by

Ej heller Nicklas slynger om sig med ord.

- Jeg er overhovedet ikke vant til at cykle. I starten lå jeg konstant prustede som den bagerste. Nu ligger jeg tit som en af de forreste, nærmest hvisker han stolt.

Ingen af de tre unge har endnu fuld klarhed over, hvordan de job- eller uddannelsesmæssigt kommer videre med deres liv.

- Jeg har prøvet at mure og arbejde på et lager. Begge dele var faktisk meget sjovt, bemærker Jacob, der håber at få foden ind på en særligt tilrettelagt uddannelse (stu) på produktionshøjskolen.

- Og jeg kunne rigtig godt tænke mig at lægge en anden uddannelse, gerne faglig, oven på min studentereksamen, siger Nickie, der trækkes med en posttraumatisk stresslidelse (ptsd).

- Den har udløst en stor skepsis hos mig over for andre mennesker, men jeg mærker tydeligt, hvor meget det betyder for mig at være en del af den her gruppe.

- Alt for længe har mit liv stået på stand by, men jeg tror på, at vores trænere vil hjælpe os. De kommer fra flere forskellige fag og gør utroligt meget godt for os, fremhæver Nickie.

Også Nickas ville meget gerne kunne sige, hvad han helst vil bagefter.

Men det bliver ved et par udslagne arme.

Svaret finder Nickas og nogle af de andre måske undervejs til Berlin.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...