Massevis af tilbud til skolebørn, som evt. måtte kede sig i uge 42

HIMMERLAND: Mød vikingerne på Fyrkat eller lær cirkusprinsessen Nanna at kende.

Det er bare et par af de tilbud, Nordjyllands Historiske Museum lokker med i skolernes efterårsferie.

Vikingecenter Fyrkat ved Hobro vil i hele efterårsferien være fyldt med vikingeliv og aktiviteter for hele familien.

De mange vikinger kommer blandt andet for at udveksle erfaringer og lære af hinanden, og som publikum kan man for eksempel opleve garvning af skind og læderarbejde, plantefarvning af uld og hør, keramik og milebrænding, smedning, brikvævning og nålebinding, buebyggeri samt forskelligt træarbejde.

Nogle aktiviteter kan opleves hver dag, mens andre sker på udvalgte dage i ferien.

Et af ugen højdepunkter er, når vikingebåden trækkes fra søen op til vikingegården på træruller. Det sker med hjælp fra publikum søndag 13. oktober og har efterhånden udviklet sig til en fast tradition.

Som noget helt særligt bliver der også mulighed for at opleve viking wellness. I den kølige efterårsuge varmer vikingerne svedehytten op og fylder trækarret med vand, så interesserede kan blive varmet godt igennem – og kølet af igen til en passende temperatur i friluftskarbad.

På feriens sidste dag – søndag 20. oktober – afholdes den traditionsrige Palnatoke Cup, som er en bueskydningskonkurrence for vikinger og publikum.

Lystfartøjsmuseet i det gamle pakhus på havnen i Hobro holder ekstraordinært åbent torsdag 17. oktober og fredag 18. oktober. Begge dage kan man lære at folde små papirskibe, som efterfølgende søsættes i små glas – en forenklet version af de traditionelle flaskeskibe, som man i øvrigt kan se i museets udstilling.

På Boldrup Museum er der lagt op til familiehygge og sjove aktiviteter, når de populære bedsteforældredage løber af stabelen mandag 14. oktober til fredag 18. oktober.

Hele ugen kan man opleve museets ”husmand” Per Sørensen i fuld vigør, og allerede fra kl. 11 kan børn og voksne komme med rundt og hjælpe med at fodre museets mange dyr. Der er både landhøns, kaniner, grise, får og mange andre gamle landbrugsdyr.

I værkstedet vil der være mulighed for at lave sin egen ”fuglekugledims” og ved museets lejrplads kan man ved middagstid bage pandekager. Her har nogle af museets frivillige tændt op i bålet, lavet pandekagedej og fundet de store pander frem.

Cirkusmuseet i Rold åbner ekstraordinært i efterårsferien, så interesserede kan besøge museets udstillinger fra lørdag 12. oktober til søndag 20. oktober.

Torsdag 17. oktober bliver helt særlig. Cirkusmuseet får nemlig besøg af den kun 12-årige cirkusprinsesse Nynne Hulsig Samuelsen, som denne sommer har rejst rundt med Cirkus Trapez.

Her har hun optrådt med sin trapez som indianerdrengen Yarika i årets forestilling ”Yarika og lille Torden”.

Denne dag har publikum mulighed for både at se Nynne optræde og høre hende fortæller om livet som cirkusprinsesse.

Samme dag afholder Cirkusmuseet desuden en sjippe-workshop med instruktører fra Gug Rope Skipping Team. Her kan både store og små lære at sjippe som en professionel og blive udlært som en rigtig cirkusartist.

Endelig er der dømt kartoffelferie i Hadsund Egnssamling

Efterårsferien blev tidligere kaldt ”kartoffelferien”, da børn på landet i 1800-tallet og først i 1900-tallet fik fri fra skole for at hjælpe forældrene med at grave kartofler op.

På Hadsund Egnssamling står torsdag og fredag i efterårsferien derfor i kartoflens tegn, men under mere hyggelige former end i 1800-tallet og 1900-tallet.

I stedet kan man lave kartoffeltryk, og der er også en lille historisk quiz for hele familien.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...