Skibstømrerhuset venter med at gå i vinterhi, så flere kan se udstillingen med sejhvalen

Mange mennesker har allerede fået et gensyn med sejhvalen, som blev verdensberømt med sin optræden i Hobro Havn i december 2018. I efterårsferien åbnede Skibstømrerhuset i Maritimt Kulturcenter Mariager Fjord en ny udstilling med skelettet af sejhvalen.

En del af udstillingen er også hvalens kæmpestore hjerte, som har været til undersøgelser på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Nu flyder hjertet i et akvarium fyldt med konserveringsvæske på udstillingen i Hobro.

Peter og Lene Leth på Hobro Værft står også bag driften af Skibstømrermuseet, og de har lagt mange kræfter i at få sejhvalen ”hjem” til Hobro. De oplevede hval-eventyret fra første parket for to år siden.

- Vi fulgte med i hvalens færdens hver eneste dag i de 10 dage, den svømmede rundt i havnen, fortæller de.

Parret stillede deres træskib Valkyrien til rådighed, da den døde hval skulle bugseres fra Ørnedalsbugten til kajen i Hobro. I det hele taget har Peter og Lene Leth brugt mange timer på hvalen. Ikke mindst efter dens død, hvor det viste sig muligt, at hvalens skelet kunne udlånes og udstilles i Hobro.

Udstillingen består også af en omfattende formidling i form af videofilm og interviews, som publikum kan tilgå på en interaktiv skærm.

Hvalen er blevet lidt af en familiesag. Udstillingens formidling er nemlig lavet af sønnen Johan Bjørn Leth, og det er hans kæreste, som lægger fortællerstemme til de mange videofilm.

Selv om hvalens kød, spæk og blod for længst er borte, kan publikum alligevel se halen. Peter Leth har nemlig lavet en tro kopi i glasfiber.

Peter og Lene Leth fortæller, at den første uge med hvalen på skibsmuseet har budt på mange besøgende - især bedsteforældre med børnebørn. Flere skoleklasser har desuden booket tid til besøg i de kommende uger.

- Vi kunne godt tænke os at udvikle et undervisningsmateriale til skoleelever. Så kan eleverne arbejde med emnet i skolen, inden de kommer på besøg og ser hvaludstillingen, siger Peter Leth.

Normalt holder museet vinterlukket fra slutningen af oktober, men i år er lukningen udsat cirka tre uger på grund af hvaludstillingen. Der er åbent dagligt fra kl. 10-16.

Jutlander Fonden Hobro har bidraget med 190.000 kroner til at skabe udstillingen om sejhvalen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...