To kvinder arrangerer byttemarked med gratis loppefund - de har også sat storskraldet i system

HOBRO: Der er gået sport i genbrug i Horsøparken, en afdeling af Hobro Boligforening med 130 lejemål.

Takket være et par kvindelige ildsjæle har bebyggelsen fået en særlig "ressourcebank", hvor beboerne kan aflevere gamle ting og sager.

Naboer og genboer må hente disse "lopper" ganske gratis. Man kunne kalde det nabohjælp i genbrugsånd.

Horsøparken kan også prale af et særligt rum til storskrald. Det er indrettet i viceværternes gamle traktorgarage.

Her er der også kasser til malingrester, elpærer og batterier, som jo ikke må smides i skraldespanden.

- Tidligere satte folk deres storskrald ude på vendepladsen. Så stod det der og rodede, og det så ikke godt ud.

- Nu er der kommet godt styr på tingene, og folk er flinke til at sortere, fortæller to beboere i Horsøparken, Mette Juul-Nyholm og Gitte Møller Espersen.

De er medlemmer af afdelingsbestyrelsen, hvor de tog affaldssagen op og mødte stor velvilje.

Flyttede ind i traktorgarage

Ud over, at de fik lov at disponere over viceværternes gamle traktorgarage, lagde boligforeningen tag over gården bagved, så beboerne kan sætte deres "stort brændbart" og haveaffald dér.

- Det ser godt ud, og det er til at finde ud af! Beboerne har taget det til sig. Hvis der er for eksempel en hylde, som man kan bruge, tager man den bare - det er helt fint, fortæller Mette Juul-Nyholm, mens hun viser det ryddelige rum til storskrald frem.

Tidligere stod storskraldet udenfor i regn, sne og slud. I dag kan man være heldig at finde for eksempel et maleri i den gamle traktorgarage, som ikke fejler noget ud over være mærket af tidens tand.

Man skal ned i Horsøparkens kælder for at finde byttemarkedet "Ressourcebanken".

Et spisebord i træ med stole til, en sofa, forskelligt legetøj og husgeråd er blandt de skatte, der for tiden byder sig til.

Kontanthjælpsloft gav ide

Gitte Møller Espersen fortæller, at de fik ideen til ressourcebanken, da kontanthjælpsloftet blev indført for to år siden.

Nogle beboere i Horsøparken blev ramt hårdt på pengepungen af regeringens regelstramning. "Det må vi gøre noget ved", tænkte Gitte og Mette. Og som sagt, så gjort.

- Mange smider ting ud, som egentlig er o.k., mens andre står og mangler det ene eller det andet. I ressourcebanken kan folk aflevere møbler, tøj, service, legetøj og pynteting, som andre folk kan hente gratis, fortæller Gitte Møller Espersen.

Beboerne skal bare henvende sig til enten Mette eller Gitte, som så går med ned i kælderrummet og låser det op.

- Vi tæller ikke, om folk tager fem eller ti ting, og vi skeler heller ikke til, om folk har penge på bankbogen eller ej, fortæller Gitte Møller Espersen.

Spand under køkkenvasken

Både Gitte og Mette gør en dyd ud af at sortere affald hjemme hos sig selv.

Mette fortæller, at hun har en stålspand med tre rum, som står under køkkenvasken. Her sorterer hun i de forskellige kategorier, som er papir og pap, metal og plast samt glas.

Når spanden er fuld, tømmer hun de forskellige rum ud i containere, som er opstillet tre steder i Horsøparken under halvtag.

Gitte og Mette holder øje med, om der er orden i tingene. Hvis en container er fyldt til randen, vender de to genbrugs-entusiaster den om mod væggen, så der ikke kan puttes mere i den.

- Vi er nødt til at gå forrest og vise et godt eksempel. Fremtiden er jo at genbruge, lyder det fra de to kvinder, der sidste år arrangerede en "sjov og spas affaldsdag" i Horsøparken i samarbejde med kommunens affaldsteam og miljøagenterne.

Kommunen er glad

Mariagerfjord Kommune er glad for samarbejdet med de to ressourcepersoner i Horsøparken.

Kirstin Bjørnbak Kjær, der er ansat i kommunens natur- og miljøafdeling, er fuld af lovord over Gitte og Mettes indsats.

- Det er helt fantastisk, når aktive beboere og en boligforening kan få tingene til at gå op i en højere enhed, i forhold til den affaldsudfordring, vi står over for.

- Det betyder uendeligt meget for os som forvaltning, at der er nogle borgere, vi kan "lege" med, siger Kirstin Bjørnbak Kjær.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...