Mange boligkøbere kommer udefra, og Home-mægler Henrik Moesgaard Ram tror, at endnu flere flytter til Mariagerfjord i 2020

HOBRO: Da Home kom til verden for 30 år siden - lige efter Berlin Murens fald - kostede et parcelhus næsten kun en fjerdedel af prisen i dag.

Omregnet i nutidens priser er et parcelhus dog ”kun” dobbelt så dyrt at købe som dengang - men til gengæld gør den lave rente selve boligbyrden væsentlig lavere.

107 forretninger

Home så dagens lys ved årsskiftet 1989/90 med 106 forretninger i en række danske byer - herunder i Østergade 7 B i Hobro.

Frem til i dag har ejendomsmæglerkæden med nu 177 lokale Home-forretninger og bemandet med 900 medarbejdere handlet op mod 400.000 huse.

Og de 400.000 bolighandler kan i snit ganges med to - og to igen.

For der optræder typisk to sælgere i hver handel - og to købere.

- Så vi taler om i omegnen af 1,6 mio. kunder, der har handlet hos Home, hvoraf nogle har købt eller solgt flere gange hos os.

- Så det unikke kundetal er lidt mindre, men vi har uden tvivl hjulpet mindst en million godt hjem i løbet af årene, anslår forklarer Henrik Hauthorn Jensen, der er talsperson i Home-kæden.

i Hobro og resten af Mariagerfjord hedder manden med nøglerne Henrik Moesgaard Ramm.

Fra kartoffelkur til finanskrise

Da kæden kom til verden, befandt boligmarkedet sig i krisetilstand, som var begyndt efter kartoffelkuren i 1986.

Antallet af handler faldt, mens tvangsauktioner hærgede.

Den tocifrede rente lå dengang mange gange højere end i dag, og det prægede boligbyrden - de samlede boligudgifter inklusive boligfinansiering i forhold til indkomsten efter skat.

Siden gik det bedre på boligmarkedet, der fra først i 1990’erne red på en voksende bølge frem til efteråret 2008, hvor finanskrisen ramte, og markedet dykkede kraftigt.

2019 hidtil bedste år

Efter nogle års stilstand kom der igen pæn gang i salget, og det forgangne år står faktisk som kædens bedste salgsår siden 2007.

Den tendens tror Henrik Moesgaard Ram på vil holde i Mariagerfjord i 2020.

- Vi oplever, at mange af vores købere kommer fra andre kommuner, og vi tror på, at endnu flere købere fremover vil få øjnene op for Mariagerfjord og flytte hertil.

- Dertil runder vi årtiet af med gode handler og nogle spændende ejendomme på vej ind.

- Så vi har høje forventninger til det nye år, og det nye årti, bebuder han.

36 års erfaring

Selv har Henrik Moesgaard Ram han været med i Home siden 2015, men arbejdet i mæglerbranchen i mere end 36 år.

Hans opskrift på tilfredse kunder, som virkede for 30 år siden og stadig er moderne, lyder på ”god, gammeldags kundeservice, arbejdsomhed, ordentlighed og et højt fagligt niveau”.

Henrik Moesgaard Ram har i sine 36 år været vidne til et omskifteligt boligmarked.

- Så vi skal gå ydmygt til opgaven hver dag, og der skal fortsat arbejdes hårdt for at få handlerne i hus, minder han om.

Dyrere - og billigere

Et gennemsnitligt, dansk parcelhus koster på landsplan lige over to millioner kroner mod cirka 590.000 kroner i begyndelsen af 1990 (eller en million kroner i nutidens priser).

Husene er altså blevet noget dyrere at købe.

Men blandt andet fordi den 30-årige toneangivende rente i dag kun ligger på cirka 1 procent mod cirka 10,5 procent i begyndelsen af 1990, mærkes boligbyrden i dag væsentligt lavere end det historiske gennemsnit.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...