Sædvanen tro giver Fyrkatspillet, som du stadig kan nå at se, plads til nye optrædende både på og bag scenen

HOBRO: Næsten til hver ny forestilling bringer Fyrkatspillet uprøvede navne i spil - og her udgør En Gyselig Jul ingen undtagelse.

Forestillingen, der havde premiere i lørdags - og i sig selv er nyskreven til lejligheden - bød på mødet med kun niårige Cristian Dahl i rollen som gadedreng.

Til nykomponeret musik af konservatoriestuderende Camilla Overgaard Rasmussen.

Ny instruktør

Blandt lillebyens kulisser - designet af tilflytter Kristina Thomsen som fortalt i sidste uge i Hobro Avis - har 49-årige Nynne Karen Nørlund Steenild arbejdet flittigt på at omsætte Jørgen W. Larsens manuskriptpåfund til levende teater.

Hvor han jo har forfattet samtlige nyskrevne bidrag til Jul Over Himmerland er hun i lighed med størstedelen af sine forgængere ny som instruktør i Hobro.

Men dog langt fra som guide for amatørskuespillere som sådan.

Gensyn med Hobro

- Jeg instruerede første gang i 2009 og satte så sent som i efteråret Hodja fra Pjort op i Kolding.

- Og faktisk har jeg også tidligere instrueret i Hobro - nemlig i 2011, hvor jeg satte Bacchanterne op for Teater Talent Nord, fortæller Nynne Karen Nørlund Steenild.

Hun glæder sig over gensynet med Hobro.

- Vi har hygget os og grinet sammen.

- Som ny instruktør er det en fornøjelse at arbejde med en skare begejstrede, engagerede og dygtige mennesker som de 20 medvirkende i julespillet, roser hun.

Nynne Karen Nørlund Steenild blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1997 og arbejder freelance for både større og mindre teatre.

Komponist - fra konservatoriet

Hun nyder at lære fra sig i samarbejdet med amatører.

- Og når man vælger at bruge sin fritid på at spille teater, er det vigtigt for de medvirkende at føle sig som en del af en stor familie, der har det rart sammen, og det synes lykkes rigtig godt her, tilføjer hun.

Nynne Karen Nørlund Steenild har en kusine, som på Det Jyske Musikkonservatorium underviser blandt andre 26-årige Camilla Overgaard Rasmussen.

Hun var på udkig efter et praktiksted, idet Camilla har en bachelor i sangskrivning og mangler halvandet år i at blive kandidat.

- Der findes jo ikke ikke mange julespil som det her og endnu færre, der tør bruge en studerende som mig. Så det her var en fantastisk chance for mig.

- At komponere musik, der skal bruges i en rigtig sjov julekomedie med lidt dybde i, har virkelig været fedt for mig, kvitterer hun.

Optrædende spiller med

Camilla Overgaard Rasmussen bidrager med tre nykomponerede sange og akkompagnerer selv på klaver.

Selve overturen har hun forlods indspillet og lagt ekstra lag musik på.

Resten spilles ”live”, og dele af sangene spilles også som små, instrumentale overgange mellem scener.

- Nogle af de optrædende har jeg små rytmiske opgaver på vaskebræt, bjælder, skeer og klokkespil, fortæller den unge komponist.

Når julespillet er nået til vejs ende i den kommende weekend, tager Camilla fat på at beskrive den proces, hun har været igennem.

- Jeg skal så at sige rapportere om hele forløbet og om, hvad jeg har fået ud af denne meget specielle og spændende form for praktik.

- Dele af mit oprindelige musikoplæg syntes instruktøren var en kende for uhyggeligt for børnene.

Musikalsk har jeg omskrevet voksenuhyggen til noget mere tegneserieuhyggeligt, beskriver Camilla Overgaard Rasmussen.

Niårig gadedreng

- Jeg hører til den type sangskrivere, der ikke bruger mig selv i sagnene.

- Jeg vil hellere skrive mig ind i nogle karakterer, så også i den henseende har En Gyselig Jul været en perfekt opgave for mig, fremhæver komponisten.

Du kan stadig nå at se forestillingen onsdag og fredag klokken 19 samt lørdag og søndag klokken 14 - og møde en meget ung debutant i bare niårige Cristian Dahl fra Hørby Skoleby.

- Siden jeg var helt lille har jeg haft lyst til at spille teater, fortæller Cristian, som for tre år siden så Dickens-forestillingen Et Juleeventyr i Havndal.

- Hold da op, hvor jeg synes det var sejt. Det ville jeg godt gerne selv prøve, og nu spiller jeg så en gadedreng i det gamle Hobro.

- Han leder efter nisserne, som skal hjælpe til med at få den dårlige julestemning væk fra byen, afslører Cristian og anbefaler dig at købe billet til En Gyselig Jul.

- Den er nemlig spændende - og så er de voksne også gode, betror Cristian.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...