Syv forskellige ruter fører interesserede frem til Hobros perlerække af kunstværker

Bevæger man sig gennem Hobro, vil man opleve en sand perlerække af skulpturer, faktisk næsten 60 i alt.

De 56 af dem har Hobro Kunstsamling været involveret i tilvejebringelsen af, og nu udgiver Kunstsamlingen en 48-siders guide om skulpturerne, ”KUNST I HOBRO – Guide til kunsten i det offentlige rum”. Det sker samtidig med, at kunstsamlingen kan fejre sine første 45 år.

Skulpturguiden præsenteres lørdag 12. september kl. 13 i Kunstetagerne Hobro – i sammenhæng med markeringen af jubilæumsudstillingen, der lukker den 19. september.

Søren C. Olesen, formand for Hobro Kunstsamling fortæller:

- Samlingens mål har altid været at virke for forskønnelse af de steder, kommunens borgere kommer: skoler, institutioner forvaltninger og virksomheder, og altså byrummet, så kunsten også giver oplevelser på vej fra A til B. Med Skulpturguiden får vi en længe ønsket oversigt over skulpturerne, ligesom deres historie bliver fortalt i lommeformat.

Skulpturguiden er bygget op i form af syv ruter, som bringer den interesserede rundt i Hobro by og nærmeste omegn.

- De fleste skulpturer er placeret i bymidten, siger kunstfaglig medarbejder Anne Lie Stokbro, som har skrevet guiden.

- Fem af ruterne har en længde, man sagtens kan gå, mens to i den nordlige og sydlige del af Hobro nok kræver cykel eller bil, hvis man ikke bor i nærområdet, vurderer hun.

- Vi har valgt at lade Kunstetagerne være et naturligt udgangspunkt for de fleste af ruterne, fortsætter Anne Lie Stokbro, for det er jo her, Kunstsamlingen har hjemme. Om turen går mod Skulpturplænen og Havnen i øst eller nord-syd langs gågaden, er der meget spændende og fine skulpturer at opleve.

Også Skulpturstien langs Vester Fjord, kyststrækningen fra Sildehagen til Vindø Tegnværk, uddannelsesområderne i sydbyen og de nye bebyggelser i nordbyen er forskønnet med skulpturer, som nu beskrives i den nye guide.

Blandt Hobros skulpturer ses mange af billedhuggeren Bent Sørensen (1923-2008).

- Netop Bent Sørensens forhold til Hobro og Hobro Kunstsamling er en af de glædelige fortællinger i samlingens virke, siger Søren C. Olesen.

- Bent Sørensen blev i 1983 udpeget af Statens Kunstfond som kunstnerisk konsulent på omdannelsen af Spritgrunden til boligområdet Åparken, som har fået sin egen rute i skulpturguiden, Og samarbejdet om de fire blå broer, som i dag binder området sammen, var en så stor fornøjelse for Bent Sørensen, at han senere vendte tilbage til byen mange gange for både at udføre bestillingsopgaver og opstille værker, som han skænkede til Hobro Kunstsamling, fortæller Søren C. Olesen og fremhæver i den forbindelse sin forgænger på formandsposten, læge Svend Nielsen.

- Svend Nielsen, som var Kunstsamlingens første og mangeårige formand, fik kunstnerne til at føle sig velkomne i Hobro. Det har samlingen nydt godt af, og gør det fortsat den dag i dag, konstaterer han.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...