Rådet for Bedre Hygiejne har tildelt Ældreplejen i Mariagerfjord Kommune Hygiejneprisen 2018

MARIAGERFJORD: Et kvalitetsløft med enormt potentiale. Så enkelt kan man beskrive Mariagerfjord Kommunes stædige indsats for at reducere urinvejsinfektioner blandt kommunens borgere.

Indsatsen har allerede sikret kommunen en international pris for sit arbejde, og nu er kommunen også blevet hædret for indsatsen af Rådet for Bedre Hygiejne i Danmark.

- Det er uhyre imponerende resultater, som man har skabt - båret af fagligt engagement og datadreven ihærdighed, fremhæver rådets formand, Susanne Knøchel.

I Mariagerfjord Kommune har man indenfor sundheds- og ældreområdet længe haft fokus på at reducere antallet af urinvejsinfektioner.

Værktøjerne har været god hygiejne, men også en detaljeret opmærksomhed på selve plejeprocessen - og på at få bedre data for at kunne styre og optimere indsatsen undervejs.

Dét har givet så solid pote, at man nærmest har stoppet de ellers så velkendte infektioner i overhovedet at forekomme.

- Vi var overbeviste om, at vi kendte smitteveje og årsagerne til infektionerne - men vi kunne se, at vi stadig havde noget at lære, når det gjaldt om at få brugt alle værktøjerne samtidig, fortæller Charlotte Andersen, hygiejnesygeplejerske i Mariagerfjord Kommune og projektleder for kommunens indsats.

- Det har været afgørende for både medarbejdere og ledelse, at vi har fået skabt fælles sprog og synlige data om udfordringen, da vi naturligvis alle sammen gerne ville forhindre infektionerne. Udfordringen var jo mere at sikre, at alle led i kæden kom på plads, pointerer hun.

Resultaterne er da også solide. Med en indledende målsætning om at nedsætte behandlingskrævende urinvejsinfektioner med mindst 50 pct. kan man kun kalde de opnåede 70-86 pct. for et fantastisk resultat - især da resultaterne er fastholdt efter projektperiodens afslutning.

- Vi har klart også fået blod på tanden og ved nu, at urinvejsinfektioner ikke er et vilkår, man bare skal leve med, men et gene, som sagtens kan undgås, understreger Charlotte Andersen, der derfor også med stolthed kan fortælle, at man i kommunen har implementeret principperne i alle otte plejecentre.

I Rådet for Bedre Hygiejne håber man på, at de gode erfaringer kan komme de ældre til gode i mange flere kommuner, da perspektiverne ikke bare er færre infektioner og højere kvalitet, men også færre behandlinger med antibiotika og genindlæggelser.

- Mariagerfjord Kommunes flotte indsats skaber med andre ord både bedre forhold for borgerne og nogle rigtig vigtige domino-effekter; det er jo netop dét vi ser som hygiejnens vigtigste rolle i samfundet, siger Susanne Knøchel.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...