Det er slut med fugt i de gule vikingehuse på Fyrkat, der har gennemgået en større renovering. Det blev mandag fejret med taler og Fyrkat-øl

HOBRO: Efter tre års omfattende renoveringsarbejde er det slut med fugt i de gule, rekonstruerede vikingehuse i Hobro.

Det blev mandag fejret med taler og Fyrkat-øl.

I alt har fem af seks vikingehuse på Fyrkat fået nye lervægge, ligesom de ikke længere hviler på 25 år gamle egetræstolper, der var begyndt at rådne nede i jorden.

- Husene var begyndt at skride. Vi har skåret dem over ved grunden, så de nu står på et betonfundament, fortæller Per Hadsund, konservator ved Nordjyllands Historiske Museum.

Ganske vist brugte vikingerne ikke beton.

- Men de regnede heller ikke med, at husene holdt mere end 15 til 20 år.

- Træstolper, pileflet, lerklining og stråtag giver et flot hus. Men det holder ikke længe. Vi har været nødt til at finde en anden metode, der kan forsvares formidlingsmæssigt.

- Ellers skulle vi renovere et af seks huse hvert femte år. Vi vil hellere bruge tiden og pengene på aktiviteter, der formidler vikingetiden.

- Det gode er, at man stort set ikke kan se, hvad vi har lavet. Det ligner stadigvæk rigtige vikingehuse, bemærker Per Hadsund.

Et sjak på fire håndværkere - både skibsbyggere og restaureringshåndværkere - har samarbejdet om opgaven, som ingen af dem havde prøvet før.

De har savet træstolperne over i jordhøjde og understøttet dem med beton- og murstenspiller. Der er også lavet nye vægge af pileflet og muret op med lerklining.

Mariagerfjord Kommune og Nordjyllands Historiske Museum har hver postet en million kroner i renoveringen.

Vikingegården har også fået ny museumsbutik. Det er sket takket være en donation fra Leif Pedersen, Aalborg, der i sit testamente betænkte Vikingecenter Fyrkat med 100.000 kroner.

Mandagens indvielse fandt i øvrigt sted på Leif Pedersens fødselsdag. Han kunne være fyldt 71 år.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...