Olivia Lyngholm, Valsgaard, er eneste hestepige i en talentklasse med overvægt af fodboldspillere. Drømmen er at kunne leve af at være dressurrytter

14-årige Olivia Lyngholm fra Valsgaard er et af Danmarks største talenter i dressurridning på pony. Et talent, hun giver de bedste betingelser med massevis af slid og hårdt arbejde hver eneste dag.

Olivia Lyngholm går til daglig i 8.T på Søndre Skole i Hobro, der er en særlig talentklasse.

Der er 28 elever i klassen, hvoraf halvdelen er fodboldspillere. Derudover fordeler de andre talenter sig indenfor svømning, håndbold, gymnastik, musik… og altså Olivia som den eneste dressurrytter.

I dressur er det hestens/ponyens lydighed, smidighed i bevægelserne, fysik og evner, samt rytterens samarbejde med hesten/ponyen, der bedømmes af dommerne.

- At gå i talentklassen betyder blandt andet, at jeg hver mandag og torsdag først møder senere i skolen, så jeg også kan nå træne om morgenen og formiddagen. Her foregår træningen hjemme på vores landejendom, hvor jeg har mine to ponyer Liscia Kærlund og Buffalo Soldier, fortæller Olivia.

En ugentlig fridag

Som talentfuld rytter står den dog ikke kun på morgen- og formiddagstræning to gange om ugen. Faktisk er der ridning på programmet stort set alle ugens dage.

- Jeg har aftalt med mine forældre, at én dag om ugen skal jeg holde fri fra ridningen, så det prøver jeg at overholde, selvom det kan være svært. Jeg træner, når jeg kommer hjem fra skole. Enten herhjemme på gården, i Sportsrideklubben Mariagerfjord eller i Kirstineholm Rideklub ved Aarhus.

- Nogle gange bliver det også bare til en tur i skoven på ponyryg eller noget andet, og så har jeg også træning for mig selv, altså hvor jeg selv dyrker motion for at være fysisk på toppen, fortæller Olivia.

Ros fra mor

Det er altid Olivias mor, Malene, der kører til og fra træning eller er med til stævner. Malene har selv en meget stor passion for heste og ponyer, men har dog aldrig dyrket hestesport på eliteplan, og derfor er hun ekstra imponeret over det store arbejde, som Olivia lægger i sin sportsgren, og hvad hun foreløbig har opnået.

- Udover at Olivia er en teknisk dygtig rytter, der er fantastisk til at læse ponyen og have føling med, hvordan den har det på dagen, så er hun imponerende flittig, ihærdig og på mange måder også perfektionist. Udover selve træningen skal hestene jo også passes, strigles, fodres plus en masse andet, og det er i sig selv et stort arbejde. Derudover er der jo også lige en skole, der også skal passes med lektier. Men hun slider og slæber, og brokker sig aldrig, fortæller Malene Lyngholm, og fortsætter:

- Det er meget spændende, at se hvor langt hun kan drive det. Hestesporten er meget styret af penge, hvor det også handler om at kunne købe sig til den rigtige pony eller hest, der nemt kan koste rigtig mange penge. Det kan godt give lidt ulige konkurrencevilkår, hvor det er pengene der styrer. Derfor er det ekstra imponerende, når Olivia kan opnå nogle flotte resultater på ponyer, som hun selv har trænet op, lyder det anerkendende skudsmål fra mor Malene.

Flotte resultater

Netop flotte resultater har Olivia allerede opnået mange af - understreget med at hun lige har vundet ”Dansk Sports Pony Championat”, og samtidig fået en flot placering ved landsstævnet i Herning. Resultater, der har givet Olivia direkte kvalifikation til blandt andet det individuelle danmarksmesterskab.

Som nævnt er Olivia 14 år og rider på pony. Det kan hun gøre til og med hun bliver 16 år. Derefter skal hun skifte til hesteryg, hvilket bliver et stort spring. Forberedelserne er dog godt i gang med hesten Pomerol, som Olivia også passer og plejer til fremtidens brug.

- Det er helt klart min drøm, at jeg kan komme til at leve af at være dressurrytter. Altså at blive professionel. Men som min mor også nævner, er der er mange forskellige forhold, der skal gå op i en højere enhed, da økonomien i hestesport spiller en væsentlig rolle. Det er ikke nogen billig sportsgren, og på et tidspunkt skal jeg også begynde at kigge mig om efter sponsorer, hvis jeg skal gå hele vejen, slutter Olivia Lyngholm.

Indtil det kommer så vidt, må vi bare tage hatten af for Olivias præstationer så langt – grundlagt af talent og ikke mindst hårdt arbejde…

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...