Tirsdag og torsdag i efterårsferien kan man komme med på byvandringer i Hobro, hvor blandt andet historien om de to ødelæggende bybrande i hhv. 1812 og 1813 fortælles.

HOBRO: 19. august 1812 brændte en tredjedel af Hobro ned til grunden. Det var en overvældende katastrofe, som dog snart efter skulle blive endnu værre. For den unge pige Ane Cathrine antændte under et år senere endnu en brand, som resulterede i en halvering af byen.

Historien om Ane blev for nylig genfortalt i en teaterforestilling i Det Røde Pakhus, og to gange i efterårsferien kan man nu også få den fortalt i forbindelse med en guidet rundtur i Hobro.

Det er Nordjyllands Historiske Museum, der står bag de to planlagte byvandringer i Hobros gader tirsdag og torsdag i efterårsferien.

Omstændighederne omkring branden i 1813 er velbelyst gennem retsprotokollerne fra den retssag, der fulgte i brandens kølvand, og de gamle retsprotokoller giver i det hele taget et ganske godt indblik i, hvordan tilværelsen formede sig i en lille fattig by for godt 200 år siden.

Men der findes også andre beretninger, som er med til at tegne et billede af et fattigt Hobro i begyndelsen af 1800-tallet.

En engelsk krigsfange ved navn James McDonald, der i 1808 blev transporteret gennem byen, beskriver blandt andet Hobros indbyggere som ”aldeles ruinerede”.

På museets guidede tur fortælles ikke bare om de omfattende brande, men der tegnes også et billede af Hobro, som den tog sig ud på den unge Ane Cathrines tid i begyndelsen af 1800-tallet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...