Veteranbanen Mariager-Handest tager sig kærligt af vogn fra Weimar-republikkens tid

MARIAGER/HANDEST: Veteranbanen Mariager-Handest har pustet nyt liv 95-årig vogn fra Weimar-republikkens tid, personvogn C27. Brædderne var blevet noget anløbne og skelettet var svækket. Men så er det herligt, når en flok seniorer hanker op i én og puster fornyet liv i det gamle skrog, beretter Max Rasmussen fra veteranjernbanen.

Den gamle vogn så dagens lys i 1924 hos fabrikken Eisenbahn- und Verkehrsmiddel AG i Wismar. Den teaktræsbeklædte og lakerede vogn tog turen over Østersøen med dampfærgen til Gedser og videre til Maribo. Her begyndte den sin jernbanekarriere hos den netop åbnede privatbane mellem Maribo og Torrig.

I 1941 gik turen til Odder, hvor Hads-Ning Herreders Jernbane købte vognen. Hos Scandia i Randers fik vognen nye lædersæder, der erstattede de gamle træbænke. I de følgende 28 år kørte den dagligt på strækningen Aarhus-Odder-Hov.

I 1969 var det imidlertid slut. Åbne endeperroner og hårde lædersæder var for længst gået af mode. Nu kunne vognens skæbne være afsluttet med at skærebrænderen forvandlede den til skrot.

- Sådan gik det heldigvis ikke, fortæller Anders Færch Hansen fra veteranbanen. Med private midler blev vognen overladt til den nyåbnede veteranbane i Mariager og fra sensommeren 1970 kørte den nu 46 år gamle vogn videre i fast rutefart mellem Mariager og Handest.

I 2014 sagde vognen imidlertid stop. Vognens yderbeklædning begyndte at rasle faretruende, og noget drastisk måtte gøres.

Så tog en lille gruppe ihærdige seniorer over. Der blev indkøbt nye egeplanker og -stolper, og et næsten nyt bindingsværksskelet blev stille og roligt bygget op.

- Lige nu er vi ved at ombetrække sæderne og lægge nyt linoleum på gulvet i vognen. Med lidt held og uden alt for mange forhindringer kommer vognen tilbage i ordinær drift i løbet af godt og vel et års tid. Den vil fremstå funklende nylakeret i teaktræets smukke gyldne farve, og vognen er forhåbentlig køreklar, når vi i maj 2020 fejrer vores 50 års jubilæum, forventer Anders Færch Hansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...