Jomfruelige smagsløg kaldt til undsætning, da det faste panel skulle nippe til alkoholfrie produkter fra Bies Bryghus

HOBRO: Der blev saftet igennem, da det faste smagspanel i Bies Bryghus i Hobro mødtes for at teste nye, våde varer fra Danmarks ældste eksisterende bryggeri.

Oplevelsen blev på alle måder ganske anderledes end de forudgående gange, hvor smagsløgene er blevet sat på prøve.

For det første var der ikke øl i glassene.

I stedet var det økologiske moste og safte, der præsenterede sig på bedste vis.

Både dufte og smagsmæssigt, men så sandelig også i friske nuancer - primært hentet fra farveskalaens gule og røde felter.

For det andet var det gennemprøvede og i alle henseender rutinerede smagspanel tilsat ungdommelige smagsløg hos Maiken Bülow Funder, 18 år, Hobro, Anna Louise Rasmussen, 19 år, Hadsund, og Anne Louise Toxværd, 20 år, Hobro.

Seks safte og most

De tre havde i den gode sags tjeneste stillet sig til rådighed for Bies Bryghus.

På forhånd kendte de ikke noget til udfordringen.

Med et begrænset kendskab til bryggeriet i den historiske gård i Hobros bymidte havde de ej heller nogen forudindtaget mening om produktionen af hverken øl eller den nylancerede serie med safte og most på flasker.

Safte og most gled ned med stort velbehag.

Den nye serie tæller seks forskellige safte og most brygget på gamle autentiske opskrifter og tilpasset nutidens smagsnuancer.

Råvarer og ingredienser er økologiske, og de solmodne frugter og bær har primært groet i træer og buske i Danmark.

Sodavand indtil 1980

At Bies Bryghus har taget most og safte til sig skyldes, bryggeriet for år tilbage rent faktisk havde en ganske omfattende produktion af sodavand.

Ældre hobroensere får næsten tårer i øjenkrogene, når de hører ordet Messina - datidens appelsinvand, som flere nu udgåede bryggerier bryggede - og en absolut topscorer af sodavand frem til 1980, da Bies Bryghus drejede nøglen om - for heldigvis at genopstå i 2006.

Og så er der jo også det, at saft kan drikkes næsten uden aldersgrænser.

Der findes endog spisesteder, der frister med saft-menuer akkurat, som man kan bestille øl- og vin-menuer.

Den nye serie produceres ikke på matriklen i Hobro, men hos en samarbejdspartner i Ribe.

Varianterne

Men ideen er fostret hos Bies Bryggeri, som lægger navn til for på den måde at fuldende historien om Danmarks ældste eksisterende bryghus fra 1841.

Serien tæller varianter, der smagsmæssigt går fra æble/ingefær, appelsin, hyldeblomst, solbær, rabarber til traditionel æblemost.

Både gæsternes og de faste smagsdommeres helt klare favorit var rabarbersaft, der smagsmæssigt var en overraskelse med en virkelig kraftig og skarp smag.

Mest forbeholden var pigerne i bedømmelsen af æblemost. Smagen blev karakteriseret som "forventeligt".

Men også, at den som de øvrige flasker i serien snildt vil kunne finde vej til serveringsbordet på venindeaftner.

Sådan bedømmer de

De nye safte fik blandt andre disse ord med på vejen af de tre unge:

- Jeg vil gerne have et sundt alternativ til sodavand. Det får jeg her.

- Tappet i flasker med smart etiket påklistret, efterlader det indtrykket af hjemmelavet saft.

- Det smager godt i sig selv. Det skal ikke blandes med noget og bruges til drinks.

- Smagen er god og frisk. Den spreder sig helt anderledes i munden.

- Smagen minder om æbler fra haven.

- Man fornemmer klart smagen af ingefær, men den er ikke dominerende.

- Jeg er vild med etiketten. Den sender et klart signal om, at der er rabarber i flasken.

Moste og safte står allerede på hylderne i dagligvarebutikker i fjord-området.

Læskedrikkene er tappet i klare flasker med skruelåg.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...