Ny udstilling åbner lørdag med fokus på værker af 21 designere og billedkunstnere fra Grønland, Island og Færøerne

HOBRO: Kunstetagerne i Hobro er atter klar med en ny stor udstilling, som kan ses fra 15. september og til 29. december.

Titlen på udstillingen er "Nordatlantiske strejftog" med med fokus på beklædningsdesign og billedkunst fra de tre nordatlantiske lande.

Udstillingen tæller værker af 21 designere og billedkunstnere fra Grønland, Island og Færøerne.

Beklædningsdesignere i Grønland, Island og på Færøerne går i disse år i en både kærlig og kritisk dialog med de enkelte landes traditionelle klædedragt. Grønlandske designere finder ornamenter og detaljer i opdateringer af perlebroderi, brug af sælskind og gamle symboler som hvalhalen og den krumme kvindekniv ulo’en.

Islandske designere trækker på inspiration fra den dramatiske natur, når de skaber funktionelt tøj i uld og silke, og i de færøske modehuse har især fortolkninger og videreudviklinger af de traditionelle strikmønstre og -ornamenter givet designet stor bevågenhed. Tænk blot på Sarah Lunds sweater i "Forbrydelsen" - Guðrun & Guðruns moderne take på et traditionelt stjernemønster.

Især i Grønland har moderniseringen af modeller og symboler vakt debat.

Diskussionen går på, om man skal bruge fx perlebroderede staffager, om det er ok at bruge perlemønstrene som forlæg for print på tekstiler, som Nuuk Couture og Isaksen Design er kendt for, og om det grønlandske flag i al sin grafiske enkelhed også kan bruges som dekorativt element på beklædning.

Billedkunsten i de tre lande svinger mellem det traditionsforbundne og det eksperimenterende.

I Grønland ser de unge kunstnere sig som aktører på en international kunstscene, og de diskuterer i deres kunst de eksistentielle problemstillinger om identitet, medieret nutid og globale klima- og miljøproblemer, som ses i kunsten kloden over.

Den islandske billedkunst er på én gang international og forankret i den lokale landskabstradition. Til udstillingen er valgt at fokusere på kunstnere, som trækker på øens dramatiske natur, særegne landskab og lilliput-miljø, som giver brændstof til både kritiske, undersøgende og rent æstetiske værker.

Den færøske billedkunst har i disse år en veritabel motor i Steinprent, Færøernes grafiske værksted, som til udstillingen leverer værker af de fire færøske billedkunstnere.

Hos de færøske kunstnere har den traditionsforbundne landskabskunst og den eksperimenterende samtidskunst lige stort fokus, hvilket også kommer til udtryk på udstillingen.

Til udstillingen er udgivet et katalog på 54 sider med artists’ statements, billeder samt artikler om Grønlands, Islands og Færøernes kunst- og designscener lige nu, skrevet af formidlingsinspektør ved Nuuk Kunstmuseum Sine Lundberg Hansen, adjunkt, ph.d.-studerende ved Grønlands Universitet Rosannguak Rossen, kunsthistoriker og kurator Heiðar Kári Rannversson og kunstformidler Kinna Poulsen.

Udstillingen er støttet af Nordisk Kulturfond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Den Grønlandske Fond, Dansk-færøsk Kulturfond, Aase og Jørgen Münters Fond samt Mariagerfjord Kommune.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...