100 gange har Henning Rokkedahl nu afgivet blod som bloddonor - og det er der en særlig forklaring på

Bloddonorkorset Mariagerfjord tæller mange trofaste bloddonorer.

En af de mest vedholdende er Henning Rokkedahl.

Han blev første gang tappet for blod på Farsø Sygehus tilbage til 1971, og her i november rundede han så et skarpt hjørne, da han på sygehuset i Hobro mødte op til sin tapning nr. 100.

Når Henning Rokkedahl fortsat gladeligt kører omkring 90 kilometer for at afgive blod til sundhedsvæsenet, har det sin helt særlige forklaring.

Da han og hans kone i 1987 fik deres dreng nummer 2, Kenneth, viste det sig, at Kenneth havde en rigtig sjælden sygdom, Fanconis anæmi, som er karakteriseret ved, at knoglemarven svigter.

På daværende tidspunkt kendte man kun til 20-25 tilfælde på verdensplan med denne sygdom, og i de første fire-fem år af sit liv var Kenneth gentagne gange indlagt på sygehuset i Aalborg, hvor han fik adskillige portioner blod og blodplader.

Kenneth var indlagt sammen med sin mor, mens Henning kørte frem og tilbage mellem hjemmet og sygehuset.

Landbruget derhjemme skulle jo passes, og Kenneths storebror skulle der også tages hånd om.

Det eneste, der kunne redde deres lille dreng, var en knoglemarvstransplantation, og indtil der blev fundet en donor til dét, måtte sønnen ind på sygehuset op til to-tre gange om ugen og have blod.

På et tidspunkt var der en kvinde fra Esbjerg, der gerne ville være donor til Hennings nu fire-årige dreng.

Alt var pakket, og familien var klar til at tage af sted på Rigshospitalet i København, da der indløb besked om, at donoren alligevel havde trukket sig.

I stedet søgte Rigshospitalet nu internationalt efter en donor til knoglemarvstransplantation, og 11. december 1991 fik Hennings søn endelig sin transplantation fra en donor i England.

Tallene begyndte at stige langsomt, og juleaften var Kenneths tal steget så meget, at han måtte forlade sin isolation og komme ud på gangen og se juletræet.

31. december var dagen endelig kommet, hvor familien blev sendt hjem fra sygehuset.

Familien havde fået at vide, at chancen for at overleve en knoglemarvstransplantation var cirka 50 procent, men Kenneth endte med at overleve, og det er baggrunden for, at Henning Rokkedahl troligt bliver ved med at afgive blod, indtil han en dag ikke må mere.

- Vores søn modtog både før og efter transplantationen rigtig meget blod på sygehuset.

- Det vil jeg gerne kvittere for ved at afgive blod lige så længe, som de i øvrigt kan bruge mig i donorkorpset, lyder det fra den trofaste bloddonor fra Farsø-kanten.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...