To fhv. gymnasielærere i Hobro, Søren Munthe og Henrik Damsgaard, tager hver mandag ud i naturen for at male sammen. Deres billeder kan nu ses på Mariagerfjord Gymnasium

HOBRO: To tidligere undervisere på gymnasiet i Hobro, Søren Munthe og Henrik Damsgaard, udlever i deres pensionisttilværelse en passion for at male.

Nu er de tilbage på deres gamle hjemmebane. Fredag blev en udstilling af deres akvareller ferniseret på Mariagerfjord Gymnasium.

Søren Munthe, der bor i Viby ved Aarhus og Henrik Damsgaard, Hobro, udstiller i alt 33 feltstudier.

I al beskedenhed synes de, billederne rammer nogle af de fascinerende landskabsoplevelser, som de i løbet af de sidste par år har haft sammen i naturen.

- Næsten hver mandag tager vi ud i landskabet, hvor vi maler i al slags vejr og i alle slags belysninger.

- Det er vores måde at holde os i gang på, fortæller Henrik Damsgaard, som i august i fjor gik på pension efter 42 år som underviser i dansk og billedkunst.

Søren Munthes fag var kemi og naturgeografi. Han har forbløffet alle med, at han bemestrer mere og andet end regneark.

Søren Munthe er også orienteringsløber i Mariager Fjord OK, og som sådan kender han de fleste mosehuller og bække i Mariagerfjordområdet.

Det er derfor oplagt, at det ofte er ham, som finder den plet, hvor de to på mandage slår sig ned med deres malegrej.

Henrik Damsgaard fungerer qua sin kunstfaglige ballast som en slags kunstcoach - han hepper og opmuntrer fra sidelinjen.

De to pensionister har underordnet sig det dogme, at de ikke må lave en hel masse om på akvarellerne, når de kommer hjem med dem.

De vil ikke risikere, at akvarellerne mister deres friske udtryk. Der kan ske noget særligt i et maleri udført med tykke vinterhandsker, og det skal der ikke laves om på.

Makkerparret har fulgt eksemplet fra de gamle 1800-talsmestre Eckersberg, William Turner og Monet, som fandt inspiration i det fri.

Henrik Damsgaard har i mange år haft maleri som hobby, men synes selv, han er blevet bedre, efter han er gået på pension.

- Det der med, at man pludselig får sin egen kalender gør, at man får den frihed, en ung kunstner har, siger han.

- Jeg har haft overskud til at være mere selvkritisk og har fået ro på til at løfte barren - det har jeg oplevet, og det har Søren også.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...