Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat den 8. december afsluttes med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog

HOBRO: Lørdag 8. december indtager flere end 75 vikinger Vikingegården ved Fyrkat, når der afholdes vintersolhvervsmarked.

Det er 23. gang, egnens vikinger mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider.

I boderne på markedspladsen vil man bl. a. kunne finde forskellige ting af horn og ben, håndstøbte bronzesmykker, håndlavede unikasmykker, glasperler, plantefarvet garn, nålebundne huer, vanter og sokker, filtede uldsager, håndsyede hætter og tasker, læderhåndværk, smedesager, trælegetøj og meget, meget andet. Kort sagt: en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer.

Vintersolhvervsmarkedet er også børnenes fest, og der vil derfor også være masser af aktiviteter for børn i alle aldre: vikingelege og kamptræning på pladsen mellem husene, trækketure på en islandsk hest og demonstration af saltsydning mv.

Ved det udendørs bålsted kan børn og voksne desuden stille sulten med et måltid varm vikingemad, når Fjørgun, Øyvind Blodørn, Sif og Thorgest sælger den populære midvintersuppe med hjemmebagt brød.

Derudover er det i dagens anledning muligt at købe varm mjød, te og kaffe i museumsbutikken, der også har mange spændende idéer til den perfekte julegave med historie.

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes traditionen tro med et stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionsrige vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.

Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så de lysere tider vender tilbage - også selv om solhvervet ifølge den moderne kalender først falder 21. december.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...